torsdag 12. desember 2013

Uvær i Thy. Bodil besøker oss.

Uværet Ivar herjer i dag Midt-Norge, og medfører store materielle skader og trafikkproblemer. For knapt en uke siden hadde vi besøk av Bodil som må være Ivars søster. Kjempestore materielle skader langs vestkysten av Danmark, i Limfjorden, Fyn og Nord-Sjælland. Her i Thy var det målt opptil 41 m/s i vindkastene (det er et stykke opp på orkanskalaen) Under det verste uværet vra det umulig å ta bilder, det rammet oss etter mørkets frembrudd på kvelds og nattetid. Jeg har samlet noen glimt her. Det er langt fra de verste scener, da det er mange nedraste vegger, bortfløyne tak, sunkne båter og oversvømte hus og landskapsområder. Ellers er det stor ødeleggelser på skog og eiendommer generelt.
                                       Morup Mølle (hvor vi bor)

Vi har en samlingsplass nede ved åen, med en liten kai for utsetting av kano bl.a. Der traff et veltet tre ganske presist. Og litt lenger opp hadde et annet tre lagt seg pent over åen. Hvis det blir liggende, burde det bli en fin isfugllokalitet.
Vårt eget nyoppsatte gjerde nå i høst fikk også en tilnærmet perfekt Thyvinkel = lett hellende østover,
men nyreist redskapsbu holdt forbløffende godt :-)
                                      
                                         Nørre Vorupør, en liten turi og fiskerlandsby litt nord for oss.
Jeg var her oppe på dagtid, mens stormen/orkanen var inne i en litt rolig periode.

 Her var myndigheten allerede torsdag ettermiddag ute og inspiserte moloen og stranden for å se om det var fare på ferde for båter, hus og installasjoner på land. Moloen ble allerede da oversømt.
Grått til å begynne med, men solen brøt faktisk gjennom og laget et fantastisk lys over de brytende bølgene. Det fristet en brettsurfer ut for å prøve seg, men han måtte innse at her var nok naturkreftene inviterte til en litt villere dans enn han hadde lyst til å være med på.

Noen som gjerne deltok i dansen var noen svartender som benyttet bølgene til å lette etter mat. Brytende bølger rufser opp mye smågodt fra sjøbunnen, og de svømte ivrig rundt og duppet opp og ned som korker i det opprørte vannet. Om bølgene brøt for vildt, dukket de under og kom opp på baksiden når de hadde passert.

                                         
                                         Stenbjerg
gammel landingsplass for fiskebåter, og i dag et stort turistmål, men bl.a.informasjonskntor for nasjonalpark Thy. Her hadde stormen flyttet "litt" sand opp gjennom den ene gaten som fører ned til havet.

                                        Lodbjerg Kystklint

Ref forrige innlegg uvært i vente så vr det nye landemerket avbildet der, nå borte. Korreksjon: står der ennå, men noe redusert. Dessuten er det en tredje lignende formasjon også like i nærheten.   MEN et nytt hadde dukket opp ikke så langt unna. Havet har nok tatt ganske mange meter av kystskrentene her ute denne gangen. 

Sett sydfra

Sett nordfra
For å verne kysten der det er lave diker og flate, bebodde områder bakenfor, er det laget betongforsterkninger. Disse slutter der Lodbjerg Kystklint starter, og der hadde også Bodil tatt seg en god jafs av strand og skrent. Kystsikring virker!


Dette er den siste moloen nordover fra Agger (nr 99) og den ligger etter Bodil nå helt blottlagt, hvor den tidligere var dekket av sand en 10-15 meter utover. I tillegg er det forsvunnet en god del av skrenten innenfor. Det blir spennende å følge med når de neste stormene rammer her.


                                         Agger Tange
Ferjetrafikken over til Thyborøn var selvfølgelig innstilt
Det var meget høy vannstand og her er det normalt en sandbanke hvor folk spaserer rundt mens de venter på ferjeoverfarten.
En omvendt verden, her bryter det bølger fra en eng og UT ,mot stranden. Engen er hekkeplass for tjeld, hettemåker og terner på vår og sommer. Stranden ligger til høyre for gresstustene i bildet.
Fuglene som skimtes er tjeld og svartender.
På utsiden av nasjonalparkens infosenter er det normalt en parkeringsplass og en eng, men de var som det sees her , oversvømmet.
På havsiden var det også her forsvunnet mye masse fra dikene, og denne bunkeren fra krigens dager begynner å komme til syne. Før Bodilvar det kun et lite hjørne som stakk ut fra diket.
Etter alle stormer er det stor aktivitet langs strendene av folk som er ute og leter etter godbiter blandt ilandrevet rot og rask. Det de primært leter etter er rav, og det ligger gjerne i tangvasene på stranden.2 kommentarer:

  1. Interessante glimt fra Bodils herjinger. Rimeligvis utsatt kyststripen i Thy, både når det gjelder vind og vann. Og det blir sikkert mer.Ivar herjet for øvrig litt i skogen hos oss nylig. Og torsdag er det ny storm på gang...

    SvarSlett
  2. Ja det var mye inntrykk å ta av. Oppdaget et hus i nabolaget her hvor den ene veggen rett og slett var blåst ut. Murhus vel og merke! Det er spennende å følge med på hvordan kysten endrer seg etter hvert uvær, håper det blir stående igjen fine kanter på skrenten til vår og sommer, slik at vi kanskje kan få sandsvaler ved Lodbjerg til sommeren.

    SvarSlett